Na vrh
 

Janče

Potep po sredi Slovenije

Janče

per person

Janče so izredno lepa razgledna točka nad Ljubljano, od koder se vidi velik del Slovenije. Na vrh vodi asfaltna pot in blizu cerkve stoji tudi planinska koča, kjer vas bodo pričakali dobra hrana in prijazni ljudje. Pripeljemo se lahko na dvorišče in če ste na vozičku, se lahko po griču zapeljete še nekaj metrov naprej in razgled bo veličasten.

Možnost okrepčila:

Planinski dom Janče

Janče 1

1000 Ljubljana

t: +386 51 201 387

  • Vključeno
    Janče
    Naravne lepote
    Kulturne znamenitosti
    Možnost okrepčila
1
Zalog - Podgrad
Na ta razgledni grič vodi več poti. Dve iz Ljubljane in ena iz Laz pri Dolskem, pa iz Jevnice v smeri Litije. Tokrat se bomo namenili na vrh iz Zaloga pri Ljubljani. Za Zalogom nadaljujemo v smeri proti Podgradu. V Podgradu, malo naprej od gostišča na desni, zavijemo pravokotno desno pod podvoz železnice in nadaljujemo pot skozi vas mimo nekoč znane tovarne Arbo v Besnico.
2
Podgrad - Janče
Malo pred stičiščem poti, kjer se naši cesti pridruži druga pot iz Ljubljane, ki pelje skozi Sostro, zavijemo levo za Vnajnarje in Gabrje. Če se po glavni cesti peljemo naprej, na levi kmalu zagledamo odcep neposredno za Janče. Ta prva pot je bolj zanimiva in razgledna. Že med potjo, ko se dvigamo, smo priča lepim prizorom. To je pravzaprav tudi Sadna cesta, ki jo lahko po želji obiščemo. Kmetije ponujajo različne domače pridelke. Ponavadi imajo posamezne kmetije ob cesti oznako, kaj trenutno nudijo. Pomladi so tu nedelje jagod in jeseni nedelje kostanja. Lepo znamenje iz preloma prejšnjega stoletja nas pozdravi na levi. Že od tu je lep razgled na vso dolino pod seboj. Vidimo vse od štajerskih gričev, Kamniško-Savinjskih Alp pa vse do Karavank in Gorenjske. Pot nadaljujemo in čez kakšen kilometer smo že na poti, ki pripelje naravnost v Janče
3
Janče
V Jančah zavijemo ostro levo in nadaljujemo pot mimo šole in znamenja, ki je že po obliki nekaj posebnega. Pred nami se vrh travnika na levi že vidi del zvonika cerkve in za vrhom je planinska koča. Malo pred cerkvijo zavijemo levo in parkiramo pred samo kočo. Na severni strani koče je mali živalski vrt. Le nekaj metrov stran, na levi, boste začudeni obstali. Pogled na Ljubljano in vso Gorenjsko s Karavankami in tudi delom Julijskih Alp, Kamniško-Savinjskih Alp in Zasavskega hribovja je izjemen. Da ne omenjam stotih vasic, trgov, mest in rek, ki se vidijo od tu. Z griča je razgled odličen (slika 6). Lahko rečem, da se tukaj pravzaprav vidi od Triglava do Gorjancev in od Grintovca do Snežnika. Dovolj za vsaj uro uživanja, če je vidljivost dobra. Če pa ni, potem je rešitev v koči. Tudi ob zakurjeni peči, če ne gre drugače. O, kako dobro nam postrežejo. Z jedmi, sladicami, pijačo ali kavo. In na severni strani lahko ob jedi uživamo v pogledu na Gorenjsko, Ljubljansko kotlino in vse do Zasavskega hribovja. Ob ugodnem vremenu se odpravimo mimo zanimive in pred kratkim obnovljene cerkve Sv. Miklavža. Pot nadaljujemo mimo kmetije na rob nad hišo. Tu pa se vidi tudi tisto, kar se prej od koče ni. Tako, pa je krog sklenjen z razgledom. Zagotovo boste od tu dobili idejo še za kak potep na Limbarsko goro ali pa na sv. Miklavža. Oba se vidita skoraj v ravni vrsti.
4
Janče - Jevnica
Janče zapustimo na vzhodnem delu. Skozi Tuji grm se zapeljemo in prvi odcep je za Laze ob Savi. Tu je pot dokaj strma. Če gremo malo naprej, se pripeljemo do odcepa za Malo Štango in tam zavijemo levo. Po slemenu, kjer je ravno tako lepa in slikovita pot, se spustimo v gozd in nadaljujemo pot za Jevnico.
5
Jevnica - Laze - Dol
V Jevnici je trenutno zaprt most za Senožeti in pot za Ljubljano. Zato koristimo kar pot ob levem bregu Save skozi Laze. Tu pa je križišče. Pot naravnost vodi v Zalog, od koder smo prišli, desno pa zavije čez savski most za Dolsko. Pa zavijmo tja. Skozi vas se peljemo po stari ožji cesti do Dola, kjer lahko postanemo ob sicer napol podrtem gradu v Dolu. Grad je last barona Josipa Kalasanca Erberga. Opazili bomo, da sta se ohranila dva čudovita paviljona. V enem do njiju je bil včasih umetniški kabinet in v drugem velika knjižnica in prvi muzej v Sloveniji. Sedaj sta zgledno obnovljena in mnogokrat je v njih še kaka lepa razstava, ki si jo velja ogledati. Na sredi obeh dvorcev, dela beneškega arhitekta, je zanimiv obelisk, postavljen leta 1821 v čast prihoda cesarja Franca I. v Dol. In od obeh paviljonov vodi skozi drevored do kapele pot, po kateri so se včasih pomenkovali in korakali vsi plemeniti, ki so v Ljubljani in okolici kaj pomenili. Skozi Dol se zapeljemo naprej na glavno cesto Litija-Šentjakob in nadaljujemo vsak v svojo smer domov.

LOKACIJA

NAPIŠITE SVOJ KOMENTAR

Dostopnost
Atraktivnost izleta
Možnost okrepčila na poti
Primernost glede na letni čas