Na vrh
 

Kamniška Bistrica in Eco Resort

Izvir Kamniške Bistrice

Kamniška Bistrica in Eco Resort

per person

Lokacija tokratnega potepa se zajeda v osrčje Kamniško-Savinjskih Alp in malo je tako lepih in uporabnih lokacij, kot je ta. Na levi strani se razprostira pogorje, kjer je doma smučanje – Krvavec, na desni pa prepadne peči pod Zelenim robom, ki je izhodišče za izjemno zanimivo Veliko planino, kamor se iz doline lahko zapeljemo tudi z gondolo.

  • Vključeno
    Kamniška Bistrica in Eco Resort
    Možnost okrepčila
    Kulturne znamenitosti
    Naravne lepote
1
Iz Kamnika do Plečnikove lovske koče za kralja
Iz Kamnika nas pot vodi v dve smeri. Lahko gremo desno skozi slikovite Mekinje (slika 1), kjer v prostoru dominira mogočen samostan. Pot nas nato vodi skozi Zdušo, kjer je podrta graščina, in naprej skozi Godič do Stahovice. Lahko pa se odpravimo tudi po levi cesti, ki pelje ob stari smodnišnici in skozi Stranje do Stahovice, kjer se po oznaki usmerimo levo za Kamniško Bistrico. Pot nadaljujemo po cesti, ki se počasi vzpenja mimo Kraljevega hriba, kjer se pokrajina malo odpre in se prikažejo mogočni hribi nad koncem doline. Malo naprej od transformatorja pri oznaki zavijemo levo in ko prečimo most in majhen klanec, se pred nami odpre en sam raj. V lepi dolinici, ki jo objema gozd, stoji zanimiv lokal Pri Jurju (slika 2). Parkiramo in če se nam da, lahko gremo le malo nazaj do mostu in zavijemo k hudourniški Kamniški Bistrici ali pa uživamo na tratah pred lokalom (slika 3). Tam je na koncu ob stezi, ki pelje ob Bistrici, še zanimiva kamnita spirala. Vrnemo se do lokala in nadaljujemo pot proti goram. Pot je makadamska in tisti, ki ste na vozičkih, nadaljujte le do vile – lovskega dvorca, ki ga je za namene lova za kralja Karađorđevića zgradil Jože Plečnik (slika 4). Več o Plečnikovi lovski koči lahko najdete tukaj.
2
Od Plečnikove lovske koče do izvira Kamniške Bistrice
Ostali pa, ki niste mobilni, se od Plečnikove lovske koče vrnete do Jurja in se z vozičkom peljete čez most do ceste, od tod pa ob cesti do koče in izvira Kamniške Bistrice. Vračamo se po isti poti do Jurja, kjer se splača ustaviti. Tu so porcije naročene hrane nenavadno velike in izjemno dobre (slika 10).

LOKACIJA

NAPIŠITE SVOJ KOMENTAR

Dostopnost
Atraktivnost izleta
Možnost okrepčila na poti
Primernost glede na letni čas