Na vrh
 

Kolovrat

Izlet po nekdanji italijanski obrambni liniji

Kolovrat

per person

Koliko vsega lepega lahko najde človek po naši zali in lepi domovini! Pri Posočju nam gotovo najprej na misel pride smaragdno zelena Soča. Pa še toliko lepega je tudi ob njej! Danes jo boste lahko gledali s hribov in panoramskih poti.

Ne hitite na tej poti. Lepa je, razgledna, panoramska, toliko lepega lahko doživite tukaj. Oboji, tisti, ki lahko hodite, in tisti, ki boste vse spremljali le iz avta ali vmes na postankih iz vozička.

  • Vključeno
    Kolovrat
    Možnost okrepčila
    Kulturne znamenitosti
    Naravne lepote
1
Kobarid - Livek
Pot tokrat začenite v Kobaridu. Tokrat se ne ustavljajte, čeprav je že tukaj toliko lepega. Odidite v smeri proti Tolminu in že po nekaj kilometrih na Idrskem skrenite z glavne ceste za smer Livek. Na pomlad se ves Livek odene v pomladno vijolično barvo.
2
Livek - Avsa
V centru vasi Livek zavijte desno za smer Avsa. Malo nad slikovito vasjo Perati se ustavite, kajti takšnih razgledov na Krnsko pogorje ne boste več deležni mnogokrat. Nadaljujte proti centru male vasice do hišne številke 22, pri Medveševih, ime so si nadeli po Jelenovem bregu pod Matajurjem. Tudi zato se ustavite tukaj. Zadaj na vrtu si lahko ogledate mini živalski vrt. Srn, srnjakov, jelenov, prašičkov, račk in še česa. Če vam kruli po želodcu, vam bodo domači z veseljem postregli dobrote z mize. Ste že jedli čompe in skuto? Privoščite si to razkošje. O, pa nimajo samo tega. Tudi prespite lahko pri njih, v sobi ali šotoru, ki ga pripeljete s sabo in ga lahko postavite na njihovem vrtu. V nadaljevanju poti se spustite v dolino, ampak le do Livka. Prevozite vas, medtem se lahko ustavimo v centru pri zanimivem spomeniku in nato odidemo za smer prelaza Solarji.
3
Livške Ravne - Kolovrat
Počasi se vzpenjajte v breg, kajti razgled na Matajur in Avso ter pogled proti dolini so tako čudoviti, da vam bo zastal dih. Nadaljujte pot skozi Livške Ravne in tudi tukaj ne hitite preveč. Nekaj časa se boste peljali po desni, sončni strani Kuka, potem pa boste kmalu prečili sleme na severno stran. Odprl se vam bo pogled na pol Posočja in Krnsko pogorje. Kmalu za tem razglednim balkonom na levi opazimo sledove 1. sv. vojne. Letos mineva 100 let, odkar se je nekim bedakom omračil um – namesto da bi delali, so začeli morijo po Evropi. Tudi naši fantje in nič krivi prebivalci so bili poleg in točno ti griči, po katerih se peljemo in jih gledamo od daleč, so bili predmet pohlepa in branjenja vsake pedi posebej. Izstopimo in si ogledamo lepo urejene ostaline tega temnega časa, od katerega se žal nismo nič naučili. Griči so preluknjani kot tolminski sir. Nadaljujemo pot še malo naprej in počasi se pripeljemo na lepo urejeno parkirišče na Kolovratu. Če lahko hodite, se povzpnite na griče, v rove, taverne, točke za boj in opazovanje doline pod seboj. Lokacija je prava, kajti od tukaj se vidi še več kot na prevalu, kjer smo bili malo prej. Trnovski gozd je na vzhodu, Benečija in Padska nižina pa sta na jugu, vidi se tudi do morja, na severu nas spremlja veriga Krna in njegovih bratov in sestra vse do škofjeloških gričev. Opazujemo lahko pašne planine, velik del Soče pa Kobarid, Tolmin, Volče, Most na Soči, Modrej, vasice pod Krnom. O, tudi Gregorčičevo Vrsno se vidi. Nad njim je čudovito izhodišče – planina, to bom opisal drugič, nosi pa zanimivo ime: Kuhinja. Vidijo se Koseč, Drežnica, Drežniške Ravne, Magozd pa še vasice po dolini na naši in italijanski strani. Na ploščadi, kjer parkiramo, so nameščene table, ki razkrivajo zgodovino in bistvo videnega. Tukaj izvemo marsikaj .
4
Kolovrat - Prelaz Solarji - Prelaz Volče
Ko se boste vračali, se spustite na prelaz Solarij, na katerem se vam bodo pridružile ceste z one, beneške strani. Ne hitite, kajti malo nižje je odstavna ploščad, kjer se spet ustavite. Česar danes še niste videli, vidite zdaj od tukaj.Pod vami je Tolmin, nad njim pa Kozlov rob, Volče, dolina, ki se nadaljuje proti Idriji, in še in še. Sledi spust v Volče, in če nas pot pelje proti Ljubljani, na krožišču damo smernik za Tolmin in Ljubljano, lahko pa se odločimo tudi za naslednji izvoz in se po glavni cesti, ki vodi ob Soči, peljemo nazaj v Kobarid in v drugo smer proti Predelu, Vršiču ali tudi proti Novi Gorici, če prihajamo od tam

NAPIŠITE SVOJ KOMENTAR

Dostopnost
Atraktivnost izleta
Možnost okrepčila na poti
Primernost glede na letni čas