Na vrh
 

Križna Gora

Priljubljena izletniška in romarska točka

Križna Gora

per person

Krožna pot, primerna za odličen izlet na pragu pomladi. 

Možnost okrepčila

Gostilna Pri Boštjanu

Križna Gora 8a,

4220 Škofja Loka

t: (04) 510 – 33 – 20

  • Vključeno
    Križna Gora
    Možnost okrepčila
    Kulturne znamenitosti
    Naravne lepote
1
Škofja Loka - Crngrob
Pot vas bo peljala proti Škofji Loki. Ne zapeljite se vanjo, ampak pojdite naprej za smer Kranj in kmalu boste v vasi Dorfarji opazili oznako za levi odcep za Crngrob. Zapeljite se še malo naprej skozi vas in skozi gozd, kmalu boste pred slikovitim znamenjem naleteli na oznako Crngrob. Parkirajte v vasi pod cerkvijo. Tisti, ki ste gibano ovirani, se lahko zapeljete do cerkve. Na levi strani ob poti boste opazili dvoje, lep kozolček, pokrit s slamo in malo za njim čudovit čebelnjak s toliko panjskimi končnicami, da jim ni videti konca. Sama lepota cerkve, ki je posvečena Marijinemu oznanjenju nam da malo misliti. Od 13. stoletja je že cerkev tu, preoblikovala se je skozi stoeltja in ta gozd gotskih stebrov, ki služijo za streho, zbirališče, ogled lepega in še kaj je dobila leta 1858. Tako mogočne božje poti, kot je ta, ni v bližini. Še v 19. stoletju je bilo tu na leto med 800 in 900 maš. Cerkev bo verjetno zaklenjena, zato je dobra ideja, da si doma na spletu pogledate fotografije notranjosti. Dve veliki freski sv. Krištofa krasita pročelje. Ena lepa in druga manj ohranjena. Oglejte si zaključke sklepnikov z zanimivimi motivi. Oglejte si freske Kristusovega pasijona, nastale med leti 1370 in 80 in na koncu si oglejte še fresko, ki vam bo dala malo misliti. Nosi naslov Sv. Nedelja. Tu je v 47 prizorih preprosto naslikano delo, ki se ga ne sme opravljati ob nedeljah in na koncu je narisan velik ribji gobec - pekel, ki hrusta tiste, ki delajo prekrške ... V sami cerkvi visi veliko rebro. V sami cerkvi s stropa visi veliko rebro. Legenda pravi, da je od velike ajdovske deklice, ki je pomagala graditi cerkev in je zaradi močnega prehlada potem zbolela, resnica pa je, da je to še od takrat, ko muzejev še ni bilo, pa so ljudje najdevali vse mogoče in tako je to rebro našlo svoj razstavni prostor tu v cerkvi. Še ena zanimivost je v vezi s cerkvijo. Pred leti so tu snemali biser slovenskega filma »Cvetje v jeseni« po predlogi Ivana Tavčarja in tu se je dogajalo vse, od sejma s spominki, pretepa z vaškimi fanti in plesa Janeza in Mete na plesišču na platoju planote nad cerkvijo. O, kar sama ti pride tista glasba citer v spomin!

Stranišče dostopno za invalide:
Turizem Loka sobe in apartmaji, Stara Loka 8a, Škofja Loka
2
Crngrob - Planica - Križna Gora
Obstaja pa še ena varianta potepa. Od cerkve jo lahko mahnete v hrib skozi gozd in v uri in pol ste na Planici pri cerkvi na razgledišču. Potem se lahko spustimo še do 45 minut oddaljene Križne gore in v krogu zaključite pot spet v Crngrobu. Vrnite se do avta in nadaljujte vožnjo nazaj proti cerkvi, tokrat na levo, in skozi gozd. Makadamska je, pa lepa. In sredi gozda se ustavite ob enem najstarejših kužnih znamenj pri nas. Reče se mu RDEČE ZNAMENJE. Najstarejši podpisi romarjev segajo tja v leta malo po 1500. Na daljujte v Staro Loko, lahko skozi Virlog in na obrobju mesta zavijte po oznaki desno za Križno goro. Vaš cilj lahko vseskozi spremljate na desni na griču. Ko se dvigate, se bo na desni pod vami pričel širiti pogled na veliko Sorško polje. Pri gostišču Pri Boštjanu pustite avto in jo ali peš ali z vozičkom po lepi asfaltni cesti in malo po makadamski mahnite levo skozi vas in naprej po grebenu do cerkve Sv. Križa, po katerem je vrh dobil ime. Če je vreme lepo in razgledno, tega potepa ne boste nikoli pozabili. Pol sveta boste lahko videli od tam. Od Triglava, Alp, Škofj eloškega hribovja, do notranjskih gričev in dolenjskih hribov, Kuma, Kamniško Savinjskih Alp in Karavank. Na zahodno stran pa po dolinah Selško dolino, Poljansko dolino, vse griče nad njima, na vzhodno stran pa od Škofje Loke, Kranja, Sorškega polja, ljubljanske kotline in obrobjih teh ravnin. Daljnogled vzemite s seboj, ne bo vam žal. Pa lahko tudi kak zemljevid, kajti težko je na pamet locirati vse vrhove in doline pod njimi. Čas si vzemite za tistih nekaj sto metrov tako razgledne poti, ki vam bo za vedno ostala v spominu. Počasi boste prišli do same cerkvice Sv. Križa. Postavljena je bila najprej kot kapelica, potem pa je bila prezidana v cerkev okoli davnega leta 1500. Zelo lepo je poslikana. Zaklenjena bo ob vašem obisku, pa je pred njo tabla s slikami in besedilom, ki nam pove vse o cerkvi. Za cerkvijo je pravi balkon nad vso dolino. Od Kranja do Škofje Loke nam seže pogled in če dobro pogledte tudi na Crngrob, od koder ste prispeli sem. Če greste še malo naprej, je tri lučaje stran še Lovski dom, odprt ob vikendih in praznikih. Obrnite se in lahko boste podoživeli lepe razglede v dolino. Na levi se lepo vidi proti Praprotnim in sv. Tomažu, ki ga na pomlad porumeni rumeni regrat. Zadaj pa se vidi Jarčje Brdo in za vsem smučišče Stari vrh. Če je do konca dneva ostalo še kaj časa, predlagam, da jo mahnete zadaj za gostilno iz 700m.n.v še na vrh Planice na 824 m.n.v k cerkvi in nazaj.
3
Križna Gora - Škofja Loka
Z Križne Gore se vrnite nazaj do Škofje Loke, kjer lahko parkirate in si na hitro ogledate staro mestno jedro, ki si sicer zasluži poseben obisk.

LOKACIJA

Križna Gora je naselje na slemenu nad dolino Selščice v Občini Škofja Loka.

NAPIŠITE SVOJ KOMENTAR

Dostopnost
Atraktivnost izleta
Možnost okrepčila na poti
Primernost glede na letni čas