Na vrh
 

Planina Kuhinja

Izkusite lepote slovenskih gora

Planina Kuhinja

per person

Izlet na Planino Kuhinja je eden izmed takšnih, ki jih boste želeli ponoviti. Ko se človek enkrat ustavi pri nogah mogočnega, 2244 metrov visokega Krna, ki se dviguje nad planinami ob vznožju, usta od lepote in presenečenja ostanejo odprta.

Gre za izletniško točko, ki zaradi svoje lege na pribljižno 1000 m. n.v., kjer je le nekaj minut do pravljične vasice, v več vrst postavljenih pastirskih stanov, sirarne, mlekarne in hlevov, omogoča tudi vsem gibalno oviranim, da izkusijo lepoto slovenskih gora.

Možnost okrepčila:

Koča na Planini Kuhinja

t: (0)5 925 – 05 – 32

  • Vključeno
    Planina Kuhinja
    Naravne lepote
    Možnost okrepčila
  • Ni vključeno
    Kulturne znamenitosti
1
Tolmin - Kamno
Začnimo pri Soči. Iz Tolmina se peljite proti Kobaridu, nato pa zavijte desno pri oznakah za Kamno ter nadaljujte po ozkem mostu čez Sočo. V vasi Kamno pri oznaki za Vrsno zavijte v hrib. Če pridete iz smeri Komarida, se lahko že pri Napoleonovemu mostu odločite za vaško pot skozi Ladro, Smast, Libušnje in se na Vrsnem združite s potjo iz tolminske smeri. Med potjo na desni ne spreglejte lepega pogleda na senik in na sinje modro Sočo pod sabo.
2
Vrsno - Krn
Z Vrsnega, Gregorčičevega rojstnega kraja, se dvignite proti vasici Krn. Ko boste prišli iz gozda, se bo pred vami odprl veličasten pogled na Krn, planine pod vrhom in na vas Krn.
3
Krn - Planina Kuhinja
Iz vasi Krn vas le še nekaj sto metrov vas loči do lepega parkirišča pod Planino Kuhinja, kjer parkirajte avtomobil in izstopite. Po gornji poti sledite oznakam za planino in ne za planinsko kočo, kjer boste izlet zaključili. Po le nekaj minutah hoje boste prispeli do mlekarne na 1020 m.n.v, kjer lahko v času paše kupite zelo dober sir in skuto.Odpravite se tudi med stare hiške, kjer je doma mir. Nekaj jih je popravljenih, nekaj jih na žalost propada, nekaj obnovljenih pa so po potresu združili v molzišče. Kamen na kamen palača – ali, kot boste videli, lahko tudi pastirska hiška. Kritina je zanimiva, pa ne samo na planini. Skoraj vsi stari objekti so v Posočju pokriti z že malo rjavo pocinkano pločevino, ki je stara že krepkih sto let in je iz prve svetovne vojne, služila pa je za pokrivanje bran in okopov, strelskih jaškov in še česa v tisti neumni in grozni svetovni moriji. Če vas noge nesejo, si lahko v bližini, le nekaj minut hoda naprej, ogledate še planino Kašina. Tudi tam dobite sir in skuto. V jeseni je tam prav božansko lepo. Nad planino Kuhinja sta še dve planini, planina Slapnik in malo nad njo pod vrhom Kožljaka planina Zaslap. Do tja je slaba ura hoda, mimo pa pelje tudi servisna cesta, ki pride prav pastirjem za prevoz mleka in skrbo planin. Ko ste si pogledali planino Kuhinja, se po makedamski cesti premaknemo v smeri zahoda po lepi cesti, ki nas kmalu pripelje do planinske koče, kjer se lahko okrepčamo.
4
Planina Kuhinja - Krn - Vrsno
Vračamo se nazaj skozi vasico Krn do vasi Vrsno, kjer nedaleč od ceste stoji Gregorčičeva rojstna hiša. Če je odprta, si jo le oglejte, zanimiva pa je tudi od zunaj.
5
Vrsno - Smast
Ob spustu v smer Kobarida se v vasici Smast po oznakah za cerkev sv. Lovrenca zapeljite še do nje. Na vzhodni strani cerkve si lahko ogledate zadnji dom pesnika in velikana slovenstva, Simona Gregorčiča.

LOKACIJA

NAPIŠITE SVOJ KOMENTAR

Dostopnost
Atraktivnost izleta
Možnost okrepčila na poti
Primernost glede na letni čas