Na vrh
 

Planina Pecol

Planina je zelo dostopna za gibalno ovirane

Planina Pecol

per person

Nahajamo se na parkirišču, na višini okoli 1550 m. n. v. Tu mnogokrat ne prešteješ avtomobilov s slovenskimi tablicami. Pred nami se razteza Planina Pecol in nad njo mogočno pogorje Špika nad Policami – Montaža – 2752 m. n. v.

Tako lepega prizora ne doživimo vsak dan ali pa vsaj ne pogosto. Če ste vezani na voziček, je tu izjemna lokacija, da uživate v pravih hribih.

  • Vključeno
    Planina Pecol
    Možnost okrepčila
    Naravne lepote
  • Ni vključeno
    Kulturne znamenitosti
1
Rateče - Rabeljsko jezero
Iz Ljubljane smo v Ratečah v uri vožnje, do planine pa nas čaka še približno ura s postankom ob jezeru. Zapeljemo se do Rateč, prevozimo nekdanji carinarnici in nadaljujemo pot v smeri Trbiža – Tarvisio. Obvozimo Trbiž in nadaljujemo pot v smeri prelaza Predel. Prevozimo slikovito nekdanje rudarsko mestece Rabelj – Cave del Predil in nadaljujemo pot v smeri prelaza še 12 km (do sedla).  

1. Rabelj 

Prvi postanek naredimo ob Rabeljskem jezeru – Lago del Predil in le za nekaj sto metrov skrenemo s poti levo v smeri prelaza

2. Rabeljsko jezero

. Tu je nebeško lepo. Na vzhodnem delu jezera je otoček in na njem stara podrta hiška. Poleti, ko ni veliko vode, se da na otok priti peš.
2
Rabeljsko jezero - Planina Pecol
Vrnemo se na cesto, ki vodi na sedlo V Žlebeh – Sella Nevea. Tako lepa je ta pot, ki vodi po severni strani jezera. Kmalu smo na sedlu, ki so mu namerili 1190 metrov nad morjem (slika 3). Od tu pelje gondola za kombinirano smučišče Kanin. Ko se cesta v pravokotnem ovinku usmeri levo v naselje, bodimo pozorni. Tu mi zavijemo desno in se po oznaki za Planino Pecol – Alt. del Montasio zapeljemo po 6 km dolgi asfaltni cesti. Ta se na začetku strmo dviga. Kmalu pred seboj uzremo čudovit prizor (slika 4 – parkirišče). Nahajamo se na parkirišču, na višini okoli 1550 m. n. v. Tu mnogokrat ne prešteješ avtomobilov s slovenskimi tablicami. Pred nami se razteza Planina Pecol in nad njo mogočno pogorje Špika nad Policami – Montaža – 2752 m. n. v. Tako lepega prizora ne doživimo vsak dan ali pa vsaj ne pogosto. Če ste vezani na voziček, je tu izjemna lokacija, da uživate v pravih hribih.
3
Planina Pecol - planšarija Agroturismo Malga Montasio
Lahko se zapeljete naprej po lepi asfaltni cesti med pašniki po planini v smeri oskrbovane planšarije – Agroturismo Malga Montasio (slika 5), ki je na zahodnem koncu planine. Tu dobite hrano, pijačo, sir in druge mlečne izdelke. Ne pozabite na fotoaparat in sploh pa ne na daljnogled. Z njim boste po policah pod Montažem lahko opazovali kozoroge in planince, ki osvajajo vrhove nad planino. Če pa ste mobilni, se lahko s parkirišča odpravite v smeri koče Rif. G. di Brazza na 1660 m. n. v. Ta se nahaja dobrih 100 višinskih metrov nad parkiriščem (slika 6), do kamor je 20 minut hoje. Že med potjo boste poslušali piske svizcev in jih gledali s poti. Koča je oskrbovana v sezoni.
4
Dodatek za gibalno neovirane
Če pa ste mobilni, se lahko s parkirišča odpravite v smeri koče Rif. G. di Brazza na 1660 m. n. v. Ta se nahaja dobrih 100 višinskih metrov nad parkiriščem (slika 6), do kamor je 20 minut hoje. Že med potjo boste poslušali piske svizcev in jih gledali s poti. Koča je oskrbovana v sezoni. Od koče pod gorami pelje skoraj vodoravno lepa planinska pot, ob kateri je ogromno lepega cvetja, svizcev in lepot. In splača se iti po njej do tam (slika 7), ko se prične dvigati proti meliščem. Tam pa se usmerimo levo navzdol po brezpotjih ali pa poiščemo pot, ki pelje z Montaža do planšarije na zahodnem koncu planine. Orientacija nam ne bo delal problemov, saj vse od parkirišča, planine pod nami, do planšarije gledamo pod seboj. Obutev potrebujemo pošteno. Vode ob poti ni in jo moramo vzeti s seboj. Hodimo potiho in tako nam bodo pot zaljšali svizci (slika 8). Pomladi, ko je planina že kopna, pa nas lahko kar ob tej poti presenetijo številni kozorogi. Letos v juniju sem jih v tropu ob poti naštel kar 92. To je bil prizor, ki ga nikoli ne bom pozabil ( slika 9). V juliju po tratah v preprogah zacvetijo nageljni, ki tako dišijo, da se je težko ločiti od njih (slika 10). Pravzaprav je to posebna pot, in sicer takšna, ko hodiš naprej, a jo gledaš nazaj. Zanimivo je tudi to, da okoli poldneva pastirji spravijo živino s planine v obore, da se potem ne valja po pašnikih. Sem je lepo iti v vseh letnih časih, da le sneg skopni in je cesta prevozna. Na jesen, ko se vse obarva, je tu še lepše. Vračamo se po isti poti in če se le da, se spet ustavimo ob Rabeljskem jezeru, kajti na večer je tu svetloba še lepša (slika 11). Če še razmišljate, da vi pač ne sodite v gore, kaj šele čez mejo v planine v Italiji, potem so te misli odveč. Če želite, mi pišite na e-naslov (janez.medvesek@gmail.com) in pošljem vam fotozgodbo (pps) s planine Pecol. V njej je vsaj 50 fotografij z različnih časov obiska na tej planini in verjeli mi boste, da na to planino, pa čeprav na vozičku, sodite tudi vi!

LOKACIJA

Agriturismo Malga Montasio

CC7J+6Q Chiusaforte
Province of Udine 
Italija

NAPIŠITE SVOJ KOMENTAR

Dostopnost
Atraktivnost izleta
Možnost okrepčila na poti
Primernost glede na letni čas