Na vrh
 

Trstelj in Kras

Škrbina - naselje v občini Komen nad Vipavsko dolino, 341 m.n.v.

Trstelj in Kras

per person

Vrh Trstelja je izjemno razgleden. Pogled sega v jasnem vremenu vse od Dolomitov, Karnijskih Alp, preko Julijskih Alp do Čavna, Gore, Nanosa, Javornikov, Učke na hrvaški strani, Snežnika in se zaokroži s hribi nad Koprom in vso našo Obalo. Še Savudrija se lepo vidi. Naprej pa se vidijo lagune v Tržaškem zalivu vse od izliva Soče do Benetk. Preveč je vsega za naštevanje, toliko lepega se vidi od tu.

Možnost okrepčila:

Stjenkova koča na Trstelju (610 m )

Lipa 46
5296 Kostanjevica na Krasu

GSM:+386 41 624 068

Telefon PD: +386 (0)5 30 23 030

  • Vključeno
    Trstelj in Kras
    Možnost okrepčila
    Kulturne znamenitosti
    Naravne lepote
1
Vipavska dolina - Črni hribi
Izhodišče za današnji potep je Vipavska dolina. Na AC izberemo odcep Vogrsko in nadaljujemo pot skozi Volčjo Drago, Bukovico vse do Renč (slika 1). V centru se usmerimo na jug v smer predela Žigoni po oznakah za Temnico, kjer se pot prične serpentinasto dvigovati po pobočju hribov z imenom Črni hribi. Ko se kje cesta odpre, se ustavimo in uživamo v razgledu na Vipavsko dolino in Novo Gorico z okolico, ki pa jo tako lepo zaključujejo Julijske Alpe. Zelo lepo se vidi tudi na Sveto Goro z ozadjem mogočnega Krna (slika 2).
2
Trstelj
Kmalu smo na prevalu, s katerega žal drevje zakriva velik del videnega v dolini. Nadaljujemo s spustom proti Krasu vse do označenega odcepa za Trstelj. Pol poti je asfaltne, druga polovica pa lepa makadamska. Vmes so tudi točke, kjer se lepo vidi Temnica in zadaj morje (slika 3). Parkiramo pod Stjenkovo kočo na Trstelju na 610 m/nv. Koča je pred sezono odprta med vikendi (slika 3a). Pot do vrha Trstelja je dolga le nekaj minut, je pa prav, da se preobujemo, ker je posuta s kamenjem. Ker je tu doma burja, je prav, da s seboj vzamemo še kakšno oblačilo. Sam vrh ni neka lepa točka, ker ga "krasijo" nam ljudem potrebni sprejemniki za novodobne nujne stvari. Gibalno ovirani, ki so na vozičkih, bi se težko pripeljali do vrha, vsem ostalim pa je to omogočeno. Vrh je izjemno razgleden (slika 4). Pogled sega v jasnem vremenu vse od Dolomitov, Karnijskih Alp, preko Julijskih Alp do Čavna, Gore, Nanosa, Javornikov, Učke na hrvaški strani, Snežnika in se zaokroži s hribi nad Koprom in vso našo Obalo. Še Savudrija se lepo vidi. Naprej pa se vidijo lagune v Tržaškem zalivu vse od izliva Soče do Benetk (slika 5). Preveč je vsega za naštevanje, toliko lepega se vidi od tu. Na vrhu je okrogla plošča z vsemi napisi, kaj vidimo okrog v daljavi. Še kakšna klopca se najde za uživanje v razgledu. Ko si vse ogledamo, se po isti poti spustimo nazaj do koče. Če je odprta, se pridružimo tistim, ki uživajo v primorskih dobrotah, ki nam jih nudijo v prijazni koči.
3
Temnica - Škrbina
Zapeljemo se nazaj do odcepa in nadaljujemo pot v prvo lepo vasico v dolini z imenom Temnica (slika 6). Od stare občine pred cerkvijo sv. Petra je krasen razgled na morje. Vidi se tudi do spomenika vsem slovenskim braniteljem – Cerja. Vrnemo se na glavno cesto in se odpravimo na vzhod. Prva vasica na poti je Lipa, ki je izjemno lepa. Cerkev sv. Mihaela dominira nad vasjo. Pod njo ob info točki pustimo avto in se odpravimo na krožni potep po izjemno lepi vasi (slika 7, 7a). Skozi vas mimo vinogradov nadaljujemo pot do naslednje lepe vasi Škrbina. Že pred vasjo se ustavimo ob nasadih dišeče sivke, kar je izjemno lepo (slika 8). Parkiramo nekje v vasi in naredimo krožni potep od cerkve sv. Antona v krogu nazaj do izhodišča. Tudi v sami vasi in pred njo je nekaj nasadov sivke, ki polepšajo pot (slika 9, 9a, 9b, 9c, 9d in 9e).
4
Sveto - Komen
Nadaljujemo pot in pazimo na odcep za Sveto na desni. Zgrešiti to izjemno vas bi bil pravi greh (slika 10). Lahko si že prej peš ogledamo samo vas, če ne, parkiramo pri izjemni cerkvi, ki je posvečena sv. Tilnu in je iz daljnega leta 1576, zvonik pa je nekoliko mlajši. Pri domačiji na vzhodni strani, kjer je oznaka, da prodajajo teran, pozvonimo – in če je kdo doma, nam bodo prijazno dali ključ do pravega zaklada (slika 10a in 10b). Cerkvena stavba je zgrajena v obliki osmerokotnika. Glavni sredinski in izjemno visok kamniti steber na sebi nosi vso leseno konstrukcijo, ki deluje kot pajkova mreža ali dežnik. Izjemni so tudi oltarji – in ko se sonček skozi ozka okna ujame vanje, je lepota popolna. Česa tako lepega ne vidimo vsak dan. Vrnemo ključ prijaznim domačinom, se lepo zahvalimo in nadaljujemo pot v smeri Komna. Če imamo še voljo in čas, raziščemo še Komen, ki ga v samem centru krasi mogočna cerkev sv. Jurija (slika 10c). Pod njo se lahko ustavimo v slaščičarni, kjer se po vsem lepem dnevu še posladkamo. In če imamo še kaj moči in volje, se zapeljemo naprej v smeri Štanjela, ki pa je biser vseh biserov starih kraških vasi pri nas.
5
Tomačevica, Kobjeglava, Štanjel
Med potjo se še kako izplača ustaviti v izjemno lepi Tomačevici (slika 11) in Kobjeglavi (slika 12), kjer pa potrebujemo za ogled obeh vasi več časa. Sta prelepi, da bi se samo zapeljali skozi. In kmalu je na vzpetini pred nami mogočen Štanjel. Pri črpalki zavijemo levo in pustimo avto kje na parkirišču. Ker bo že verjetno proti večeru, naredimo še pred samim naseljem kak lep posnetek, če pa je poletni daljši dan, pa ne razmišljamo. Štanjel nam obogati dušo in polepša ne samo en dan. O njem pa kdaj drugič (slika 13a, 13b, 13c). V smeri Čehovinov in Mač, ki sta že v Vipavski dolini, se odpravimo do Vipave in tam se zapeljemo na AC, ki nam omogoči hitrejšo pot domov. Ta pot bo iztočnica za še veliko obiskov teh izjemnih kraških vasi, ki so vsem dostopne skozi vse leto. Lepe so, da jih nikoli ne pozabiš. Naj vam bo tu še velikokrat izjemno lepo. Kamniti kras s čudovitimi vasmi je kot kava. Ko se jo navadiš, brez nje ne moreš več.

LOKACIJA

NAPIŠITE SVOJ KOMENTAR

Dostopnost
Atraktivnost izleta
Možnost okrepčila na poti
Primernost glede na letni čas