Na vrh
 

Zasavska gora

Nekdanja turška utrdba

Zasavska gora

per person

Zasavje po svojih dolinah in gričih ponuja ogromno lepih in zanimivih izletniških točk. Ena izmed njih je zagotovo Zasavska Sveta Gora, ki vas bo navdušila z razgledom z vrha. Če boste za izlet izbrali pomlad, boste še dodatno nagrajeni …

Sveta gora spada med najbolj obiskane izletniške točke v Zasavju. Romarji se na njej množično zbirajo vsako prvo nedeljo v mesecu.

Informacije o možnosti okrepčila:

Planinski dom na Zasavski sveti gori

Rovišče 9, 1282 Sava

t: +386 3 567 81 62

  • Vključeno
    Zasavska gora
    Naravne lepote
    Kulturne znamenitosti
    Možnost okrepčila
1
Trojane - Vače
Dostop je možen iz dveh smeri. Iz ljubljanske se lahko pripeljete skozi Trojane, nato nadaljujete v smeri Zagorja, v Izlakah krenete desno za Moravče, v Kandršah pa se odcepite levo za Sveto goro. Če vas poti vodi preko dolenjskih gričev ali Zasavja, se pripeljite do Litije, ter od tam poiščite smer za Vače.
2
Vače - Podbukovje - Zasavska Sv. Gora
V Vačah se zapeljite skozi center in tam zavijte desno za Klenik, kjer vas bo sredi vasi nadgradila lepa replika 3000 let stare vaške situle, ki je na kamnitem podstavku. Vrnite se nazaj do križišča ter krenite levo pri oznakah za Laze, Podbukovje in Široko Set. Peljite se počasi in opazujte lepo naravo, ki vas obdaja. Cesta pelje tam le ena, sem pa tja pa se najde kak odcep za kakšno samotno kmetijo. Kmalu vas bo na desni razžalostil pogled na mogočno domačijo, ki propada. Malo nižje spodaj boste opazili še mlin, ki pa žal ne melje več ... Ko boste prišli do križišča, zapeljite levo na cesto, ki vodi proti hribom, ne v dolino proti Savi. Če je pot v pomladi, vas bo skozi stekla avta vonj opozoril, da se peljete skozi trate čemaža. Ustavite se in si ga malo naberite. O, kako so okusni cvetovi čemaža tik pred razcvetom, vloženi v olivno olje. Za ovinkom vas čaka novo križišče, kjer zavijte za Široko Set in Podbukovje. Ustavite se in uživajte v pogledu na Zasavsko goro in dolino pod seboj. Še malo naprej vas ob poti čaka vasica Zabukovje, kjer se lahko zapeljete do cerkve, kjer vas čaka lep pogled na Vače. Za vasjo Podbukovje zavijete levo za Zasavsko Sveto Goro. Po kratkem vzponu boste prispeli na križišče, kjer se ta cesta združi z cesto iz moravške ali izlaške smeri. Takoj za ovinkom se vam bo odprl pogled na vaš cilj. Če lahko hodite, parkirajte pri koči, ki leži na 822m.n.v., če pa ste na vozičku, nadaljujte pot do vrha in se ustavite na ploščadi pred starim župniščem, ki leži 30 metrov višje. Tam ugasnite avto in uživajte v razgledu. Podate se lahko tudi na kratek sprehod. V hiši z zvončkom, nasproti zdajšnjega župnijšča, je čudovita Marijina kapela. Če lahko, se povzpnite po stopnicah in lahko boste užili prav zares božji mir, v tem čudovitem prostoru. Pojdite še do cerkve, ki je sicer ponavadi zaklenjena. Posvečena je Mariji. Z roba pokopališča okoli cerkve se vam nudi čudovit razgled na Kamniško Savinjske Alpe, Čemšeniško planino, griče nad Celjem, vse tja do belokranjskih holmov seže pogled, Snežnika in še malo tja proti ljubljanski smeri in ozadju. Sama cerkev stoji na ploščadi in je pravzaprav staro proti turško obzidje, kar priča tudi kapela s poslikavo napada Turkov na samo cerkev. Spustite se do planinske koče, ki leži nekaj deset metrov nižje. V njej vas čakajo dobra postrežba, prijazni ljudje in slikovita lokacija.
3
Zasavska Sveta Gora - Moravče
Spustite se v dolino v smeri proti Moravčam. Pri gostišču Vidergar, kjer je tudi smučišče, si oglejte ob cesti na desni še majhen muzej orodja iz rudarskih jam v okolici. Nato nadaljujte vožnjo v smeri proti Moravčam. V Kandršu pri oznaki za Peče zavijte desno. Že sama vasica je tako lepa. Ko pa se boste dvignili nad vas, se obvezno ustavite pri križu ter si oglejte res izjemno lep razgled. Ob spustu v dolino vas čaka še en biser ob poti, velika domačija v Mošeniku. Opazili boste tudi čudovito znamenje polg lipe, zadaj pa mogočen kozolec in čebelnjak. Dvignite se čez preval v vasici Gabrje, kjer je točno tam pri kapeli desno tudi odcep za pot na Limbarsko Goro, ki jo prav tako lahko najdete med izleti na tej spletni strani. Spustite se torej v dolino in takoj na začetku Moravč zavijte levo k ribnikom. Malo naprej od zadnjega ribnika in koče je majhen mostiček čez potok, nad njim lepo znamenje, zadaj pa leži vasica Straža, ki si jo tudi velja pogledati. Na koncu vas čaka še kratka vožnja do samega centra Moravč, ki je zelo lep in zanimiv. Od tam se lahko odpravite domov skozi vas Ribče ali pa odidete skozi Krtino nazaj proti avtocesti.

LOKACIJA

Zasavska Sveta Gora

NAPIŠITE SVOJ KOMENTAR

Dostopnost
Atraktivnost izleta
Možnost okrepčila na poti
Primernost glede na letni čas