Na vrh
 

Jezera

Hoteli boste ustaviti čas

Jezera

per person

Voda nas pomirja in lepo nam je ob njej, zato se bomo tokrat odpravili do jezer v Gornjesavski dolini, pogledali pa bomo še na drugo stran k sosedom.

  • Vključeno
    Jezera
    Naravne lepote
    Možnost okrepčila
  • Ni vključeno
    Kulturne znamenitosti
1
Kranjska Gora - Vršič
Z avtoceste zavijete desno pred predorom Karavanke za smer Kranjska Gora. Ko pridete v Kranjsko Goro, zavijemo levo za smer Vršič, nato se peljete skozi naselje. Ustavite se v starem delu mesta pri cerkvici, kjer je toliko lepega. Pot nadaljujte proti Vršiču. Kmalu boste na desni zagledali parkirišče in obe jezeri, ki imata lepo ime - Jasna. V teh dveh jezerih hudourniška Pišnica za trenutek postane, preden nadaljuje svojo pot proti Savi Dolinki. Prvo jezero krasi lep kozorog na skali, opazili boste tudi kakšno raco, ki bo s svojim drsenjem po vodi rezala gladino jezera na dvoje. čez mostiček se odpravimo še k drugemu jezeru, kjer poleg njega teče v hudourniku ledena Pišnica.
2
Kranjska Gora - Rateče
Po ogledu jezer se vrnite nazaj v Kranjsko Goro in nadaljujte proti Ratečam in Planici. Kmalu boste na levi strani zagledali malo gostišče in poleg napis Zelenci. Pakrirajte ob gostišču in se po lepi gozdni poti, ki je namenoma narejena tudi za vozičke, odpravite na nekaj minut dolgo pot okrog jezera. Ko se gozd konča, vam bo za nekaj trenutkov zastal korak in od presenečenja bodo vaša usta ostala odprta. Pot lahko nadaljujete po leseni ploščadi do lične hišice, od koder je še lepši razgled na vse, kar nas obdaja. Če je mogoče, se dvignite za nadstropje, od tam je pogled še lepši. Nemalokrat sinjo modrino vode krasijo še race. Poglejte v dno jezera in opazili boste, kakomje v njem kristalno čista voda in kako zanimivo brvotajo iz mivke na dnu izviri. Pot nadaljujte naprej od Zelencev, in da se ne bi vozili samo po glavni cesti, kjer je manj lepega, vam predlagam, da v naselju Rateče zavijete v vas in se peljete skoznjo. Lepe so te strnjene vasi in užitek je gledati mogočne stare hiše s tako lepimi pročelji tik ob cesti. Najlepša pa je cerkev na griču. Pri črpalki se vrnite nazaj na glavno cesto in nadaljujte pot skozi nekdanjo carino, ki je k sreči ni več.
3
Zelenci - Fužine (Italija)
Ko boste nadaljevali pot po italijanski strani, nikar ne pozabite pogledati na leco, kjer boste videli mogočni Mangart. Tja spodaj v njegovo vznožje ste namenjeni. Sledilo bo nekaj ovinkov, nato se boste kmalu znašli v zanimivi vasici Fužine (Fusine in Valromana).
4
Fužine - Fužinsko jezero (Lagi di Fussine)
V križišču sredi vasi na mostu, kjer na nasprotni hiši piše CASA ALPINA - PRI SESTRAH, pazite, da boste zavili po oznaki Laghi Di Fussine levo, ter nadaljevali pot v rahel breg. Ko se boste dvignili na vrh klanca, se ustavite pri koči Edelweis - Planika. Izstopite in uživajte v krožni poti okrog prvega jezera. Ko je to ledeno, je potrebna večja pozornost, v drugih letnih časih pa je krog užitek. Z vozičkom sicer lahko pridete sicer le nekaj sto metrov daleč, a se splača! Vrnite se nazaj na parkirišče in nadaljujte pot do drugega jezera. Le nekaj minut je potrebnih in znašli se boste na velikem parkirišču. V poletnih mesecih boste tukaj opazili več ljudi. Pogosto se ustavljajo ljudje, ki potujejo z avtodomi, sanitarije so odprte za vse, sprehodi po obali okrog jezera ali pa pod vznožjem Mangarta, ki stoji za hrbtom, pa zelo vabljivi. Poleti in jeseni je tukaj tudi več sonca, kajti sedaj po zimi in zgodaj spomladi pogorje Mangarta preprečuje soncu, da bi dobro obsijalo drugo jezero. Ustavite čas, tukaj je prelepo, da bi takoj odhiteli stran.
5
Fužine - Trbiž (Traviso) - Predel - Dovje
Nazaj se vračajte po isti poti, če pa je dan daljši, predlagam, da se zapeljete še malo naprej po glavni cesti proti Trbižu (Tarvisio) in nadaljujete pot po oznakah za prelaz Predel. Ne morete zgrešiti, kajti Rabeljsko jezero (Lago del Predil) se vidi s ceste. Tam parkirajte in se spustite po bregu do jezera. Če ste na vozičku, se zapeljite še malo naprej po parkirišču, nato po klančini navzdol do ploščadi. Otoček sredi jezera vam bo polepšal dan. Na njem sicer ni cerkvice kot na Bledu, stoji pa razvalina stare hiške. Kdo ve, čemu je nekoč služila? Če je vode v jezeru manj, se da na otok priti tudi peš. In če ostane še nekaj časa, predlagam, da na poti nazaj v Dovjem zavijete v vas in se ustavite pri cerkvi. Na sončni strani, kjer se tako lepo vidi Triglav, počiva naš triglavski župnik Jakob Aljaž . Poklonite se v spomin temu pokončnemu Slovencu, ki bi nam sedaj, ko nam ne gre vse tako, kot bi moralo iti, lahko bil za zgled. Aljaž je odkupil vrh Triglava, da ga zase ne bi vzeli tujci, ki so nam takrat gospodarili. Na njem je postavil stolp, ki ga vsi poznamo.

NAPIŠITE SVOJ KOMENTAR

Dostopnost
Atraktivnost izleta
Možnost okrepčila na poti
Primernost glede na letni čas