Na vrh
 

Lendava in stolp Vinarium

Odkrijte lepote Panonske nižine

Lendava in stolp Vinarium

per person

Tokratni izlet nas bo popeljal v zelo zanimiv konec Slovenije. Tudi brezmejna Panonska nižina, ki ji ne vidiš konca in kjer je bilo pred dvajset tisoč leti panonsko morje, spada v ta del. Iz te čudovite ravnine se pričnejo tam and Lendavo gubati grići, ki tvorijo gorice, posute z vinogradi in “kletmi” na slemenih, kot tukaj pravijo zidanicam.

Najbolj znani med njimi sta Dolgovaške gorice in Lendavske gorice. V slednjih stoji na slemenu izjemno lep objekt, razgledni stolp Vinarium, ki je v celoti prilagojen za dostop z invalidskim vozičkom.

Kontaktni podatki:

Stolp Vinarium Lendava
Dolgovaške Gorice 229
9220 Lendava
t: (0)1 200 98 83
e: info@vinarium-lendava.si

  • Vključeno
    Lendava in stolp Vinarium
    Možnost okrepčila
    Kulturne znamenitosti
    Naravne lepote
1
Maribor - Dolga vas
Avtocesto, ki vodi od Maribora proti Lendavi, zapustite na izvozu Dolga vas in se usmerite proti stolpu, ki je viden že z avtoceste. V Dolgi vasi s pomočjo oznak zavijte na označeno pot, ki vas bo pripeljala na parkirišče pod stolpom. Plačati boste morali vstopnino, ki znaša za upokojence 5 evrov in za odrasle osebe 7 evrov. Stolp stoji na izbrani lokaciji, s katere se razgled širi kar v štiri države: Slovenijo, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško. Visok je 53,5 metra in ima 9 etaž. Predzadnja je zastekljena, tako da ni strahu, da bi v slabem vremenu morali stati na dežju. Pogumni se lahko podate na vrh po 240 stopnicah ali pa z dvigalom, v katerega se da priti tudi z vozičkom. Bodite pazljivi, da se na izlet ne podate ravno ob ponedeljkih, ko je stolp zaprt. V vsakem primeru pred odhodom na izlet na spletu preverite, kdaj je stolp odprt, saj se njegove »delovne ure« razlikujejo od dneva do dneva. V glavnem pa je stolp za obiskovalce odprt vsak dan, razen ob ponedeljkih, in sicer od okoli 10. do recimo 18. ure, pozimi pa je stolp odprt krajši čas. Če ste se odličili podati na vrh, vam zagotovo ne bo žal. Ko boste izstopili iz dvigala, vam bo zagotovo zaprlo sapo. Počutili se boste, kot da ste osvojili visoko goro in se je pred vami odprl veličasten razgled. Vinogradov in kleti oziroma zidanic boste opazili toliko, da jih vseh ne boste mogli prešteti. Danes so vse krite z novejšimi kritinami, včasih pa so bile lesene in ometane z blatom ter pokrite s slamo. Sedaj jeseni vas bodo ob izjemnih pogledih na barvite vinograde s svojo značilno glasbo spremljali še klopotci, ki branijo vinograde pred vsiljivimi pticami, ki bi se rade pogostile z sladkim grozdjem. Le vzemite si čas za enkraten razgled, ki mu daleč na okoli ni para. V spodnjih prostorih stolpa si lahko kupite kakšen spominek, na terasi pod stolpom pa vas bodo na stojnicah z dobrotami radi postregli. Zraven pa boste lahko kupili še kaj iz ponudbe okoliških kmetij. Avto nato pustite na parkirišču in jo peš ali pa z vozičkom, če ste vezani nanj, mahnite po slemenu na vzhod. Tu je še nekaj prav lepo urejenih hiš, kritih s slamo (slika 5). Malo pred mejo vas bo pričakala še zanimiva piramida, s katere se prav tako lepo vidi po okolici. Ko ste se malce sprehodili, se vrnite nazaj do avta in se zapeljite v smer prihoda do odcepa za Sv. Trojico.
2
Dolga vas - Sv. Trojica
Nekje pod cerkvijo parkirajte in se podajte do same cerkve. Od tu je krasen razgled na samo Lendavo in na gorice po okolici, pa nazaj na stolp prav tako . Predlagam vam, da si ogledate tudi pokopališče, kajti le malo kje še lahko najdemo toliko zanimivih starih spomenikov. Tudi kamnito znamenje pred cerkvijo je občudovanja vredno. Če boste imeli srečo, bo cerkev odklenjena in v njej si med drugim lahko ogledate prav posebno zanimivost. Ko so kopali temelje za cerkev, so naleteli na krsto z mumificiranimi ostanki vojaka Mihaela Hadika, ki je padel v boju s Turki pri obrambi Lendave leta 1603.
3
Sv. Trojica - Lendava
Vrnite se nazaj do avta in se zapeljite nazaj do križišča ter se spustite levo po bregu v samo Lendavo. Tam je možen ogled gradu, v katerem so stalne in občasne razstave. V vsakem primeru parkirajte nekje v bližini gradu, potem pa si velja ogledati še cerkev Sv. Katarine, pred katero je postavljen kip sv. Florijana, ki je zavetnik Lendave, kip sv. Štefana Ogrskega in kip blaženega Martina Slomška. Pa tudi čez glavno cesto na oni strani je veliko zanimivega. Ena izmed takšnih reči je denimo judovska sinagoga, ki je še ostanek med vojno pregnanih Židov iz teh krajev, izjemen pa je pogled na moderno gledališče in na celotno kuliso Lendave.

NAPIŠITE SVOJ KOMENTAR

Dostopnost
Atraktivnost izleta
Možnost okrepčila na poti
Primernost glede na letni čas