Na vrh
 

Menina planina

Predalpska planota na 1400 m.n.v.

Menina planina

per person

Menina planina leži na nadmorski višini okoli 1200-1500 metrov na vzhodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp. Je ena izmed redkih visokogorskih točk, ki je v celoti prilagojena osebam na invalidskih vozičkih. Ti se sedaj lahko z avtomobilom pripeljejo prav do koče, nato pa se z vozičkom zapeljejo do jedilnice.

Najbolj je obljudena poleti, ko tu še vedno pasejo živino. Z razgledi, ki jih ponuja na bližnje vrhove ter pašnike, jo zagotovo lahko uvrščamo v enega izmed naših naravnih biserov.

  • Vključeno
    Menina planina
    Naravne lepote
    Možnost okrepčila
  • Ni vključeno
    Kulturne znamenitosti
1
Tuhinjska dolina - Planina Biba
V Češnjicah se pri črpalki odcepite od glavne ceste ter nadaljujte skozi lepo vasico Okrog ter se po cesti, na kateri bo kmalu zmanjkalo asfalta, ravnajte po oznakah. Prvi postanek lahko naredite na predelu, kjer se bo gozd pod vami odprl in se bodo v daljavi razprle lepote Zasavja, Tuhinjske doline, vse tja do dolenjskih gričev. Pred vami bo planina Biba.
2
Planina Biba - Menina planina
Kmalu vas bo s ceste, ki vodi naprej, izvabil odcep za Bibo planino. Zapeljite se lahko čisto do planšarije, z vozičkom se da priti tudi do lepe kapelice sv. Antona. Lahko pa počakate kar na planini, kjer vam bodo v času paše radi ponudili kakšno mlečno dobroto. Ko ste se najedli ali napili pristnih slovenskih dobrot, se spustite nazaj na cesto, kjer rahlo vzpenjajoče napredujte do ravnine, kjer nas pričaka nekaj koč. Tudi tukaj se splača ustaviti in izstopiti iz svtomobila ter si ob cesti ogledati številne živali. Če smo mobilni, se lahko po travi povzpnemo do jezera, prestopimo ograjo in po nekaj korakih se bomo lahko ozrli nazaj na planino Biba. Pot nadaljujemo naprej in postanek je kmalu spet nujen. Na levi se v dolini pojavi prav zanimivo jezero z rdečimi algami, ki sicer ne cvetijo vedno. Če bomo imeli sreči in jih bomo ujeli ravno sredi cvetenja, nas čaka prav izjemen pogled. Od tu naprej se peljemo nekaj časa in kmalu v daljavi zagledamo na griču stolp radioamaterjev in malo naprej na levi še kočo, na desni pa kapelico. Pametno je, da se zapeljete naprej na organizirano parkirišče, da vam živali na paši ne poškodujejo avtomobila. Z invalidskim vozičkom se lahko potem zapeljemo po ravni travni poljani do same koče in po platoju celo v samo jedilnico, kjer si lahko privoščite izjemno dober ciganski golaž. Tisti, ki lahko hodite, imate dve izbiri. Prva je lepa potka, ki gre za kočo čez grič do vrha Vivodnik, kjer je tudi lep in uporaben razgledni stolp. Drugi cilj pa je vrh, ki se dviga nad partizanskim spomenikom in na katerem je kovinski stolp. Od tu je izjemen razgled na Kamniško-Savinjske Alpe, Veliko planino, Koroško, Savinjsko dolino, vse do Pohorja in še naprej. Do koče se vrnite mimo kapelice, ki je izjemno lepa, zato jo le ne spreglejte. V nadaljevanju naše poti se spustite v dolino na savinjsko stran. Takoj za kovinskim branikom, ki živalim ne dovoli prestopa, ustavite in parkirajte. Tudi z vozičkom se da priti na levi do lesene staje in lepega kala, ki služi živalim za napajanje. Težko rečem, katero pot izberite. Na zahodni strani kala je čudovita planina, imenovana v Globačah, kjer stoji že kar malo pravljična hišica. Če zaupate svoji prostorski orientaciji, se lahko v krožni smeri vrnete nazaj do avtomobila. V nasprotnem primeru se vrnite nazaj po isti poti, od koder ste prišli.
Stranišče dostopno za invalide:
Dom na Menini planini, Menina 1, 3342 Gornji Grad
3
Menina planina - Gornji Grad
Sledi spust v dolino. Čez nekaj kilometrov je križišče z levim odcepom, ki vodi k božjepotni cerkvi v Novi Štifti in drugi odcep, ki pelje v Bočno. Od tam pa greste lahko za Nazarje, lahko za zavijete proti Gornjemu Gradu, kjer si lahko, če je le odprta, ogledate še veličastno baziliko.

LOKACIJA

Dom na Menini planini
Menina 1, 3342 Gornji Grad Telefon: +386 41 909 540 E-pošta: bermenc@gmail.com

NAPIŠITE SVOJ KOMENTAR

Dostopnost
Atraktivnost izleta
Možnost okrepčila na poti
Primernost glede na letni čas