Na vrh
 

Ruj

Naužijte se čudovitih odtenkov jeseni

Ruj

per person

Jesen je najbolj barvit čas leta. Krožna pot po zaledju primorske vam bo čudovite jesenske odtenke v katerih se bohoti ruj, še bolj približala.

Možnost okrepčila

Gostilna “Sočerga”

Sočerga 1, 6272 Gračišče

t: 05/ 657 – 11 – 55

  • Vključeno
    Ruj
    Naravne lepote
    Možnost okrepčila
  • Ni vključeno
    Kulturne znamenitosti
1
Ljubljana - Koper
Na izvozu za Črni kal zavijteven in se mimo viadukta krožno pripeljite na staro cesto. Pri odcepu za Hrastovlje zavijte levo in se peljite v smer proti Hrastovljami vse do križišča, kjer vas četica tabel opozori, da morate zaviti levo za Predloko, Loko, Bezovico, Podpeč, Zazid, Rakitovec…. Od tam naprej se prične užitek.
2
Podpeč - Zazid - Rakitovec
Najprej se ustavite v ozki vasici Podpeč, stisnjeni ob progi in strmih stenah nad njo, kjer dominira lepo ohranjen stražni stolp, spodaj pod njim pa se nahaja jama, v katero so se zatekali ljudje pred nadležnimi sosedi. Nadaljujte v hrib in na koncu vasice se pod stolpom ozrite na Koprski in Tržaški zaliv, viadukt in morje. Kak kilometer se še zapeljeite naprej in ko se gozd konča, parkirajte na priročnem parkirišču. Tudi z vozičkom se da priti malo naprej od parkirišča po poljski poti naravnost v raj rdečega ruja. Ostali pa si lahko napolnite duše kar ob cesti. Razgled je božanski. Nadaljujte pot do zanimive vasice Zazid, kjer se splača ustaviti za nekaj trenutkov. Prepričali se boste, da star slovenski pregovor "kamen na kamen – palača" še kako velja.  Nadaljujte naprej in se malo za vasjo na ovinku spet ustavite pri zanimivem vaškem kalu z vodo za napajanje živali, ki je tako lepo obnovljen. V nadaljevanju poti se najprej dvignete, nato pa pridete na planoto, ki vas bo pripeljala do zanimive vasice Rakitovec. Ustavite se tam pri cerkvi in si jo oglejte. Take kraške arhitekture ne boste videli drugod. Splača se zapeljati do konca vasi in po krožni poti vrniti do kala na začetku vasi. Na desni bo zanimivo znamenje ob poti.
3
Rakitovec - Moravž - Veliki Badin

Vrnite se nazaj na cesto, iz vasi in pri oznaki za Buzet nadaljujte pot. Pred progo zavijte levo in vse skozi ohranjajte smer proti morju. Samo ena cesta pelje v dolino, da vas ne bo zmedlo! Ob poti se kmalu na levi in desni pojavljajo cele planote sivo srebrnega žajblja. Vzemite kakšnega za domov, v kuhinji vam bo prišel prav.

Po klancu se spustimo do blagega ovinka in si vzemite čas za kratek postanek. Parkirajte pri boru na desni strani. Če greste na desno in na levo le nekaj korakov, bo vaš trud poplačan stotero. Če ste z vozičkom, se malo zapeljite po ravnem asfaltu in uživali boste prav tako kot tisti, ki jo lahko peš mahnejo dlje po tratah. Najbližje in najlepše je na levi, le da je težko priti čez malo zaraščen prehod ob cesti. Tam je ruja, da se ga naveličaš fotografirati in vmes so kot zale princeske v belem bele skale. Nato se spustite v dolino ter vmes malo ustavljajte na odmikih in uživajte v pogledih na levo in desno. Vasica, ki vas bo sprejela, nosi zanimivo ime Movraž. Lahko se ustavite, si jo malo po spodnji poti ogledate in tu je možno dvoje. Lahko se zapeljete na levo in se preko polj zapeljete do vasice Dvori, malo pred vasico ostro zavijete v breg in se pripeljete na parkirišče pred krasnimi spodmoli v Velikem Badinu. Le dobrih 5 minut je dolga pot do tega čudesa. Z vozički pot ni dostopna, drugače pa je lepo prehodna in vmes ni nobenega vzpona. Tudi naravni most krasi to lepoto.
4
Veliki Badin - Smokvica
Ko ste si dodobra ogledali naravne lepote v velikem Badinu, se vrneite v vas in nadaljujte pot proti vasici Smokvici. Zavijte na obvoznico ter se ustavite pri cerkvi. Pojdite na ogled hiše na levi. Take ne boste videli nikjer, je pravi biser na Krasu.
5
Graščišče - Kubed - Sočerga
Iz Smokvice nadaljujte z vožnjo nazaj na glavno cesto do Gračišča. Oglejte si vas, še posebno zvonik ob poti, na katerem je lep napis v glagolici, viden iz avta. Od tu sta vam na voljo dve poti. Lahko izberete pot domov proti Kopru. V tem primeru se še vseeno vsaj za nekaj trenutkov ustavite v lepi vasici Kubed z zanimivim zvonikom, ki je bil nekoč stražni stolp. Lahko pa na glavni cesti nadaljujete pot proti Sočergi. Ko se prične vas, zavijte ostro nazaj na levo in po dvesto metrih se boste znašli pri cerkvici sv. Kvirika na planoti, iz katere se vidi praktično cela primorska. Učka, Buzet, del Hrvaške, Slavnik, Nanos, ruj, tudi del spodmolov v dolini. Tudi če se pripeljete samo do sem, da bi videli ra razgled, boste imeli lep dan. Trata in poti so ravne in lahko veliko lepot užijete z vozička in avta. Za zaključek potepa se spustite v dolino in na glavni cesti zavijte levo do gostilne k Milanu. Ampak le za konce tedna. Primorske dobrote, ki jih ponujajo, od fužev, njokov, minešter in še česa, se vam bodo za dolgo vtisnili v spomin.

NAPIŠITE SVOJ KOMENTAR

Dostopnost
Atraktivnost izleta
Možnost okrepčila na poti
Primernost glede na letni čas